En låssmed behöver självklart en hel del verktyg. Många av dem är de samma som för vanliga hantverkare. Hammare, skruvmejslar, borrar, skruvdragare. kofötter för att bryta upp dörrar etc. Här är funktionerna enkla att förstå för gemene man och kräver kanske inte några längre förklaringar. Här ska vi istället fokusera på några av de verktyg som är mer specifika för en låssmed. Dessutom lite info om vilka tekniker som används.
Dyrk och vridare är viktiga verktyg för en låssmed
Dessa verktyg är viktiga när man har blivit utelåst eller tappar bort nycklarna. Då kommer du att behöva en låssmed som kan låsa upp dörren därhemma, på förrådets hänglås eller på bilen. Och en låssmed har alltid dessa verktyg med sig på jobbet.
De verktyg som behövs för att dyrka upp ett lås är dyrk och vridare, och det finns ett flertal olika versioner av dessa.
- Dyrk. Detta verktyg kan se ut på lite olika sätt men det är alltid ganska litet för att de ska passa in i ett nyckelhål. Verktyget är i de flesta fall platt som ett stift och försett med antingen taggar eller krokar. Det finns en hel del olika namn på dyrkar: hook, rifle, diamond och Diamond hook är några av dem. En del dyrkare har två stift för att klara att öppna speciella och mer avancerade lås.
- Vridare. Denna ingår alltid i ett dyrkset. Den är bredare jämfört med dyrken men lika platt. Även vridare finns i många olika storlekar, både på längden och bredden.
Tålamod och tid är centralt
När det är dags att dyrka upp ett lås behöver man självklart bra verktyg, men det viktigaste är att man tar sig ordentligt med tid och har ett gott tålamod. En duktig och erfaren låssmed vet givetvis hur man ska gå till väga för att dyrka upp ett lås på ett snabbt och smidigt sätt. Dock är det så att en låssmed inte alltid kan dyrka upp ett lås, ibland kan det behöva brytas upp eller förstöras. En tumregel är att det är större risk att ett lås måste förstöras ju bättre det är.
Det första som en låssmed gör är att undersöka låset för att veta vilken status det har. Traditionella tillhållarlås har en tendens att försvagas med tiden och blir enklare att få upp. Om det är gammal, smutsigt eller oanvänt lås så kan det bli tuffare för låssmeden att få upp låset.
Tre huvudmetoder
Det finns tre huvudmetoder som en låssmed kan använda när ett lås ska dyrkas upp:
- Rakning. Här börjar man med att applicera olja i låskolven. Med hjälp av en räfflad dyrk och en vridare med rätt storlek för att slå ner kolvarna i låset samtidigt som låset vrids motsols.
- Scrubbing. Detta är den enklaste metoden för den som är ny i gamet. Man börjar med att försöka lyfta fyra eller fem cylindrar i ett lås. Tryck sedan upp en cylinder i taket och trycker den mot låset så att den fastnar. Vridaren används parallellt för att sätta tryck motsols.
- Vickning. Denna metod fungerar i stort sett bara när det handlar om enklare lås som exempelvis hänglås. Den är enkelt och går ut på att man skakar en dyrk slumpartat i låset samtidigt som har sätter tryck motsols med vridaren för att få upp låset.
Andra inlägg
- Vad händer med elektroniska lås vid ett strömavbrott?
- Säkerhetsdörr – fördelar, installation, antal lås, försäkring
- Hur många brandvarnare ska man ha i en medelstor villa?
- Brandlarm för fritidshus – rekommendationer
- Var är det tillåtet med kameraövervakning?
- Behöver man sjutillhållarlås till en säkerhetsdörr?
- Bästa låsalternativen för portdörrar
- Hur bra skyddar en säkerhetskedja för dörr?